New Age
omschrijving

Over New Age



New Age is geen vage, zweverige beweging. De filosofie die wordt aangehangen is heel duidelijk en concreet. New Age wil mensen losmaken uit de beperkende greep van het conventionele, schizofrene denken.
New Age wil samenbrengen wat de wereld altijd uit elkaar heeft geplaatst
Niet langer het primitieve, alles en iedereen schizofrenerende 'verdeel en heers principe', maar de holistische 'breng bij elkaar en leef' opvatting.
New Age ageert niet tegen menselijke dromen, verlangens en verwachtingen.
New Age verwerpt alleen onmenselijke dromen en verwachtingen, zoals die geformuleerd worden door de aanhangers van grote ideologische (politieke en religieuze) bewegingen, omdat die reusachtige, abstracte en veelal volstrekt wereldvreemde verlangens de ontkenning vormen van de simpele, onschuldige verlangens van doodgewone, naar liefde en vrijheid verlangende mensen.
De gewone onschuldige mens is altijd klein en nietig in een wereld van grote kleinburgerlijke dromers.
Onschuldige mensen zijn per definitie intelligente mensen. Zij weten dat iedere vorm van ideologisch denken de vijand is van de menselijke vrijheid en ze weten ook dat vrijheid alleen daar kan bestaan waar er sprake is van vrije meningsuiting, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de een of andere bekrompen gek je de keel doorsnijdt...
Een vrije geest is een kritische geest, en een kritische geest gebruikt intellectule argumenten.
Zonder die intellectuele fundering vindt er een devaluatieproces plaats, die uitmondt in starre vormen van onverdraagzaam fanatisme.
Fanatici, vijanden van de vrije menselijke geest, zijn vertegenwoordigers van het verleden. Zij behoren tot die conservatieve groeperingen die een kil, repressief verleden heilig willen verklaren...
Alles is in hun ogen 'goddelijk' behalve het leven van alledag dat de gewone, niet heilige mens een beetje levensgeluk behoort te geven.
En om dat hatelijke bedrog te verbergen vernietigen ze de onschuldige mens via het in het leven roepen van een 'morele meerderheid' - een groepering van bekrompen mensen, die allemaal de mening zijn toegedaan dat het opperste wezen dat ze aanbidden (God, de Koning, de Messias, de Fuehrer, etc) een domme, bekrompen, door en door hypocriete en sadistische burgerman behoort te zijn, die maar een enkele waarheid kent: Dat het recht berust bij de sterkste...

Zie ook: Het En-En-denken

New Age is een uitdrukking die in het midden van de jaren tachtig is ontstaan. De term verwijst naar een tamelijk onsamenhangend geheel van politieke, maatschappelijke en religieus-mystieke opvattingen, die grotendeels afkomstig zijn uit de door het teken Leeuw beheerste tegencultuur van de jaren zestig (denk aan de 'homo ludens' of 'de spelende mens') en de in 1970 in Amerika ontstane "human potential movement."

In de Verenigde Staten heeft de naam een welhaast religieuze klank gekregen. Vooral aan de Amerikaanse Westkust leeft bij New Age aanhangers de overtuiging dat er een nieuwe 'spirituele eeuw' zal aanbreken, waarin zaken als geestelijke groei en spirituele ontwikkeling een grote rol zullen gaan spelen.

New Age omvat een uitgebreid geheel van belangstellingsvelden: Spiritualisme, astrologie, uittredingservaringen, reïncarnatie en andere 'occult' gerichte disciplines.., maar ook onorthodoxe psychotherapeutische technieken en (pseudo-)wetenschappelijk gebruik van de z.g. "helende krachten" van kristallen en piramiden.

Binnen de wereld van de muziek verwijst de term 'new age' naar een meditatieve, soms wat monotone en simplistische instrumentale stijl, die sterke bindingen heeft met Oriëntale, klassieke- en jazzmuziek.
Sommige New Age-composities doen sterk denken aan de z.g. 'minimalistische muziek' (denk aan de simpele, abstracte muziek van Erik Satie of aan lyrische, evocatieve natuurbeschrijvingen (denk aan 'De Moldau' van Friedrich Smetana).
New Age muziek wil in het algemeen niet shockeren of aanklagen. Ze wil de luisteraar in de eerste plaats een gevoel van welbehagen bezorgen. Daarmee ontkent zij - ten onrechte zou je kunnen zeggen - de oorspronkelijke doelstellingen van de tegencultuur uit de jaren zestig, die de intentie hadden de ijzeren wetten van een conservatieve, onderdrukkende cultuur aan stukken te breken, waarbij shockeren en provoceren processen waren die niet werden geschuwd.
Vertegenwoordigers van het New Age-denken binnen de popmuziek zijn de harpist Andreas Vollenweider, de pianist George Winston, de zangeres Liz Story en de violist Jean-Luc Ponty.


Het Waterman Tijdperk