Revolutie in het Gekkenhuis


Wim Duzijn
Händellaan 86, 8031 ED Zwolle

Mijn Eerste Verhalenbundel

Op 24 november van het jaar 1980 werd mijn verhalenbundel 'Revolutie in het Gekkenhuis' (ondertitel: 'leerzame verhalen') op de markt gebracht door de Amsterdamse uitgeversmaatschappij Tiebosch bv.
Op de achterflap van dat boek stond en staat de volgende tekst afgedrukt:


'Revolutie in het Gekkenhuis is een wending in de Nederlandse letteren.
Het bevat korte verhalen die geschreven zijn in een verfrissend proza: lichtvoetig en direkt, zo helder en simpel, dat gesproken kan worden van een breuk met de heersende literatuuropvattingen, die er, volgens de auteur, op zijn gericht de lezer in te lijven in een burgermanswereld, waarin slechts plaats is voor oppervlakkigheid, levensangst of oeverloos gezeur.
De verhalen variëren van bizar tot regelrecht ontroerend, met één duidelijke lijn: het gevecht van het denkende, gevoelige individu met de verstikkende maatschappelijke krachten...'


Definitie 'gekkenhuis':
Een thuisloze cutuur, waaruit het vreemde, het afwijkende en het wonderlijke verbannen is


Serieuze enkelingen die een poging wagen de in de Westerse cultuur ingebouwde (collectieve) vrouwen- en vreemdelingenhaat te weerstaan zijn in ons land nauwelijks te vinden.
Hoe dat komt? Heel Simpel: Wie vreemdelingenhaat (xenofobie) en vrouwenhaat (oikofobie) wil bestrijden zal zelf 'vreemdeling' en 'vrouw' moeten zijn.
En daarmee bedoel ik natuurlijk geen slonzige, fundamentalistische asielzoeker of een domme, oppervlakkige juffrouw in een vaal minirokje, maar een principieel mens ('honnęte homme'), die bereid is een ontvrouwelijkte zondebokcultuur aan te vallen...
Want dat is het belangrijkste kenmerk van ontvrouwelijking: dat het vrouwelijk-moederlijke (of vaderlijke) principe van bescherming uit het maatschappelijke leven wordt weggewist.
We zeggen zo vaak dat we lompheid in anderen verafschuwen en dat alles beleefder en vriendelijker moet worden, maar zeg nu zelf, welke 'rechtgeaarde man' (term die de jaren 60 schrijver Jan Cremer gebruikte in zijn 'Grote Billenboek') durft met een grote teddybeer in de hand 'nee' te zeggen tegen een meerderheid die in een ont-toverde wereld, een wereld waarin het wonder 'paus', 'rabbijn, 'imam" of president van Amerika is geworden, op een onnadenkende en zelfs willoze wijze het recht van de sterkste dient...?

Menno ter Braak: 'Onze conceptie van den "honnęte homme" als den mensch zonder de arrogantie van de geestelijke hiërarchie, gewapend met den humor tegen den bluf der specialisten, sluit een terug naar den mensch van liberalisme, marxisme en fascisme te eenenmale uit; waar deze regeert, zijn wij "politici zonder partij".' (mennoterbraak.nl)

"Oikofobie is het tegenovergestelde van xenofobie. Niet de angst voor het vreemde, maar voor het eigene. Een afkeer van geborgenheid; het willen stukmaken van het thuis: het moederland, het nationale eigen huis, etc.
Oikofobie is wat de westerse elites drijft." Thierry Baudet

Het vrouw-vriendelijke verhalenboek 'Revolutie in het Gekkenhuis' werd op een tamelijk genadeloze wijze door de recensenten de grond ingeboord.
De duidelijkste uitspraak verscheen in een recensie van het Leids Dagblad. Daarin werd gesproken over 'meelijwekkende naiviteit' en "een zielige poging de jaren zestig romantiek nieuw leven in te blazen", een opmerking die volstrekt onjuist is, omdat de jaren zestig juist de dood betekenden van alles wat op een eerlijke, authentieke wijze 'vreemdeling' en 'vrouw' wilde zijn.
Denk aan de kritiek van Pim Fortuyn, die in zijn boek 'De verweesde samenleving' pleit voor een terugkeer naar een wereld waarin 'het vader- en moederprincipe' nog in hoog aanzien stonden: een conervatieve wereld dus, die onderdrukkend kan zijn wanneer het patriarchaal-autoritaire principe domineert, maar die ook heel positief en heilzaam kan uitwerken wanneer gekozen wordt voor het matriarchale principe van bescherming) en geestelijke groei.
Om het in religieuze termen uit te drukken: God de Vader verliest zijn monopoliepositie en gaat een verbond aan met God de Moeder.

Inhoudsopgave Revolutie in het Gekkenhuis


verhalen uit deze bundel

De onbewoonbaar verklaarde woning

Na lang zoeken hadden we eindelijk een woning voor ons tweeën gevonden. O, het was een erg mooie woning, onbewoonbaar verklaard, goed, maar wat kon ons dat schelen? Eigenlijk vonden we het wel romantisch, zo'n keurig helblauw bordje naast de voordeur, met daarop het niet-alledaagse opschrift 'Onbewoonbaar Verklaard', volgens artikel zo en zo van het gemeentewetboek. Het gaf ons eenvoudige huisje een eigen 'cachet', iets unieks, als het ware, te vergelijken met een antieke paardetramlamp bij de rijken, en we waren er dan ook bijzonder trots op.
Elsje, mijn vriendin, moest er in het begin wel even aan wennen, want ja, wanneer je in een onbewoonbaar verklaarde woning gaat wonen, dan vergt dat een zekere mate van aanpassing, ik bedoel, je kunt niet zomaar doorleven alsof je neus bloedt, of iets dergelijks, en echt, geloof me, ze zat er lelijk mee, de lieve meid. En of ik nu al zei: 'Elsje, kind, knoop gewoon een rode zakdoek om je hoofd en doe mijn groene plastic laarzen aan, met een paar dikke geitenwollen sokken erin', het mocht allemaal niet baten.
'Ik ben toch geen raar asociaal probleemgeval?', zei ze maar steeds, en ik deed natuurlijk mijn uiterste best om haar gerust te stellen, en ik fluisterde haar kalmerend in het oor: 'Nee hoor, lieve honnepon', want zo noemde ik haar, en ik drukte een uiterst natte en kleverige zoen op haar blozende wangen, zodat ze in lachen uitbarstte, en ik nam haar in de armen en voerde haar dansend mee door de vermolmde en beschimmelde ruimten van ons kleine, romantische stulpje, met zijn degelijke, blauwe gemeentebordje naast de deur. (fragment uit 'De onbewoonbaarverklaarde woning')

Een herziene, uitgebreide versie is nu uitgebracht als E-BOOK

Vraaggesprekken met mijzelf
Bedum 1974 en Zwolle 1978

Revolutie in het Gekkenhuis werd vervaardigd in een kleine arbeiderswoning op het Groningse platteland.
Op een ronde, donkergroen gebeitste eettafel stond een schrijfmachine. Twee ramen boden me tijdens het schrijven uitzicht op boomloze weidevelden.
Het was ruim, ruimer dan de kille zolderwereld van de stad Amsterdam.
Wel leeg. Volgens sommige mensen een ideale wereld om tot rust te komen. Maar eigenlijk heb ik dat nooit gezocht... 'rust'.
Als je dood bent zeggen ze ook 'Rust zacht'. Dus waarom rusten als je leeft?
Ik heb er dus veel uren doorgebracht achter mijn schrijfmachien. Gewoon van de nood een deugd maken of zoiets.
En als je wilt weten wat ik zoal dacht dan kan je via onderstaande link doorklikken naar de gesprekken die ik daar in dat kleine huisje voerde met mijzelf...

Top 6 gratis e-reader apps voor je Android tablet
Tablet Guide NL

Voor Android zijn inmiddels diverse apps beschikbaar waarmee digitale boeken gelezen kunnen worden. Dit overzicht geeft je de top 6 applicaties om e-books te downloaden en te lezen. Deze apps zijn gratis te downloaden in de Android Market.

1. Kobo E-reading App
Met ‘Reading Life’ probeert Kobo het lezen een sociaal tintje te geven. Het systeem beloont je voor het lezen en stelt je in staat informatie over het te lezen boek te delen via Facebook. Deze functie is overigens eenvoudig uit te schakelen. De app is eenvoudig in te stellen en aan te passen aan je wensen. Denk daarbij aan lettergrootte, helderheid van het scherm, uitlijning, dag/nacht modus etc.

2. Aldiko Book Reader
Aldiko is nog altijd de populairste en meest geďnstalleerde e-reader app voor Android. De app ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, waarvan Epub de belangrijkste is. Dit formaat wordt vandaag de dag het meest gebruikt, vooral voor gratis digitale boeken. Ideaal om snel boeken te downloaden en te lezen. Bij de instellingen kun je alle noodzakelijke wijzigingen aanbrengen. Een uitstekende gratis applicatie!

3. Mantano Reader Light
Mantano Reader is een relatief nieuwe e-reader. De app oogt professioneel. Na opstarten zie je direct je eigen bibliotheek. De app ondersteunt diverse formaten boeken, waaronder ePub en PDF. Het leesscherm is aan je eigen voorkeur aan te passen. Er zijn standaard thema’s voorhanden, zoals zwart op wit, wit op zwart en sepia.

4. FBReader
FBReader is de Android applicatie versie van de bekende FBReader op de computer. Deze applicatie is niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld Aldiko, maar je kunt er prima ebooks mee lezen. De FBReader ondersteund de formaten oeb, epub en fb2. De basis instellingen kun je aanpassen.

5. Boekenbol
Deze gratis applicatie kun je pas gebruiken als je een account hebt bij Bol.com en bij Adobe. In de applicatie moet je inloggen op beide accounts om de e-reader applicatie goed te kunnen gebruiken. Deze applicatie heeft alleen basic instellingen die je kunt aanpassen, zoals scherm helderheid en dag en nacht visie.

6. Kindle e-reader voor Android
Als je veel Engelstalige boeken leest dan is deze Android applicatie voor ebooks onmisbaar. Het is niet mogelijk om zelf-gedownloade ebooks te lezen met deze applicatie. Om deze applicatie te kunnen gebruiken moet je een account hebben of maken bij Amazon.com. Om boeken te kunnen downloaden moet je eerst je creditcard registreren. Doe je dit niet dan kun je geen boeken downloaden, ook niet als ze gratis zijn!WWW wimduzijn.nl
Het belangrijkste in een
werkelijke gemeenschap is dat iedereen
daarin enkeling durft te zijn.

Sřren Kierkegaard

Zwolle - Holland